Bemutatkozás

Zenekarunk 1998-ban alakult a budapesti XV. kerületi Hubay Jenő Zeneiskola növendékeiből.
A zenekar jogelődje egy nemzetközi hírű együttes volt, melyet Gergely Gyula és Herboly László vezetett évtizedeken keresztül igen nagy sikerrel, kitűnő muzsikusokat nevelve az országnak és a világnak.

A Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarát Herboly László alapította, miután az előző zenekar feloszlott. Eleinte csak kerületi eseményeken és iskolai rendezvényeken léptünk fel. A zenekar 2000-ben a március 15-i kerületi megemlékezésen játszott először. Első önálló koncertünket 2003. március 4-én adtuk, a zeneiskola néptánccsoportjának közreműködésével. Azóta állandó rendezvényeken, fesztiválokon lépünk fel a zeneiskolában, Budapesten és vidéken is.

Jó kapcsolatot ápolunk a horvátországi Donji Kraljevecben (Muraszentkirály) működő fúvószenekari egyesület fúvószenekarával. Velük évente legalább két alkalommal adunk közös hangversenyt, egyet Budapesten és egyet Muraszentkirályon.
2012-ben Finnországba látogattunk el. Turnénk során több városban is adtunk koncertet. Ezeken kívül még többször koncerteztünk Bécsben és a Felvidéken.

2002. nyarán került először megrendezésre a zenei tábor Bernecebarátiban, ahol a zenekar nyári felkészülése zajlik. Azóta minden évben szervezünk tábort, hogy egy kellemes hangulatú hetet töltsünk el aktív munkával és pihenéssel. Idén harmadszorra már Vönöckön készültünk egy héten keresztül a következő évad koncertjeire, fellépéseire.

Nagy változás volt a zenekar életében, amikor az együttes első embere, Herboly László nyugdíjba ment. Az ő helyét Kőrösy Róbert és Gayer György vették át. Gayer György távozása után napjainkig egyedüli karmesterünk Kőrösy Róbert volt, aki mellett a 2015-ös vönöcki tábor óta fafúvós szólamvezetőnk, Serdült Ádám is pálcát ragadott, így ismét két karmestere van az együttesnek.

2014-ben fájó szívvel vettünk búcsút Herboly László zenetanárunktól, karmesterünktől. Az ő emlékére, valamint első fellépésünk 15 éves jubileuma alkalmából nagyszabású koncertet adtunk a zeneiskola hangversenytermében.

Az alapítás éve óta a zenekar tagjainak létszáma és összetétele is sokszor változott. Az akkori fiatal tagok felnőttek, de az utánpótlásból szerencsére nincs hiány. Külön öröm, hogy felnőtt tagjaink ugyanolyan lelkesen dolgoznak az együttesben, mint hajdanán diákként, és kiváló példát mutatnak a fiataloknak, hogy a zenekari élet nemcsak nagy odaadást igénylő munka, hanem kikapcsolódás, szórakozás is egyben.

2015 szeptemberétől megalakult a XV. kerületi Fúvószenekari Egyesület, melynek célja Budapest XV. kerülete fúvószenei életének felpezsdítése, a helyben
működő Hubay Jenő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara munkájának segítése, annak érdekében, hogy az a kerület kulturális életét városi szintű fúvószenekarként tudja szolgálni, hazai és nemzetközi fórumokon képviselni.